Taget er en meget vigtig komponent i en bygning, for det er den eneste komponent, der kan få beboerne til at blive inde i strukturen. Det beskytter beboerne mod vejrforholdene udenfor og giver dem til sidst læ. Der er forskellige tagteknikker, der kan anvendes, og de vedligeholdes forskelligt.

Vedligeholdelse af hustop er en vigtig praksis, der sikrer bedre og længere service. Forskellige tagkonstruktioner og materialer vedligeholdes forskelligt. Jernplader kan ruste, hvis de ikke er galvaniserede. Tage, der er under træer, kan akkumulere blade, som rådner og danner humus. Humus absorberer fugt, som kan skrælle malingen, der beskytter pladerne og til sidst initierer rust. Fjernelse af blade og andre organiske komponenter fra tagtoppe beskytter pladerne mod rust og dermed forlængelse af tagets levetid.

Maling og galvanisering af jernplader er andre teknikker, der bruges til at forhindre rust i at udvikle sig. Maling dækker det øverste lag af pladen, som er i stand til at reagere med vand. Brugen af rød linolie oxid underuld anbefales for det meste for effektivt at beskytte dem. Der er maling, som er specielt fremstillet til tagmaterialer, og de giver stærkere beskyttelse end normale malinger til gipsvægge. Galvanisering af tagplader med zink hæmmer enhver mulig reaktion af vand.

Lerflisehustoppe er for det meste påvirket af regnvand og støv. Støv samler sig i fliserillerne, og efterfølgende regn kan forårsage dannelse af humus eller alger. Alger ender med at afsætte de grønne farvematerialer på flisen, som kan ende med at absorbere vand og begynde at lække ind i bygningen. Ophobning af humus har en tendens til at lette et godt miljø for planters vækst. Humus og alger skal skrottes af ved periodisk kontrol og defekte fliser udskiftes. Fliser kan også miste position ved at vippe som følge af vejrforhold som vind.

Kilder til utætheder i tage bør identificeres og repareres rigeligt. Årsager til utætheder kan være rust, sømhuller fra manglende søm eller fra dårligt sammenføjede komponenter. Utæthederne kontrolleres bedst fra det indre af et tag. Udbedring af utæthederne afhænger af typen af materiale, der er blevet brugt. Klæbemidler som bitumen påføres jernplader eller pladerne sømmes igen.

Løse plader som følge af blæsende vind sømmes tilbage hurtigst muligt for at undgå mere tagødelæggelse. Stærk vind fjerner søm ved at flytte pladerne opad og det svækker husets top. Svage hustoppe kan være meget farlige i tider med storme.

Cementtage vedligeholdes godt ved at fjerne alt affald, der samler sig ovenpå, for at mindske muligheden for mos- og algevækst. Ophobning af vand kan svække cementen og få den til at gå i opløsning. Alle trægrene over bygninger skal skæres for at minimere mængden af affald, der falder.